Vrachtwagen Rijbewijs (C)


Wil je je Rijbewijs C halen in de omgeving van Tilburg? Verkeersschool Tilburg is dan jouw ideale partner.

Wij staan klaar om jou op een snelle en betrouwbare manier naar je vrachtwagenrijbewijs te begeleiden. Maak je geen zorgen over falen; onze deskundige instructeurs hebben jarenlange ervaring in het opleiden van beroepschauffeurs en gebruiken een bewezen aanpak die je zelfvertrouwen geeft, zelfs als je denkt dat het besturen van een vrachtwagen niets voor jou is.

Bij Verkeersschool Tilburg kun je door onze flexibele en intensieve opleidingstrajecten snel je Rijbewijs C behalen. Vele chauffeurs uit Tilburg en omstreken hebben succesvol hun rijbewijs bij ons behaald.

De keuze is aan jou…

Transportopleidingen vrachtwagen rijbewijs c

8,8 10
Verkeersschool Tilburg
619 Beoordelingen
Bekijk beoordelingen

Voel mij thuis hier!

Esmé uit Breda

Aanbevelen

Service

Deskundigheid/Vakmanschap

Prijs/Kwaliteit

Mijn ervaring

Mijn partner en ik behaalden hier eerst onze vrachtwagen rijbewijs en nu ook motor rijbewijs. Gewoon hele fijne mensen, kwalitatieve lessen en goede voertuigen vanuit een bescheiden rijschool.

5

Uitstekend!

Edwin uit Tilbrg

Aanbevelen

Service

Deskundigheid/Vakmanschap

Prijs/Kwaliteit

Mijn ervaring

Zowel theorie als praktijklessen gevolgd voor me vrachtwagenrijbewijs en door iedereen uitstekend geholpen! Zeer zeker een aanrader!

5

Benodigdheden voor Rijbewijs C

Om je C rijbewijs te halen, vereist dit een theorie examen, praktische toetsen waaronder een toets besloten terrein, en een praktijkexamen. Deze kwalificeren je voor het besturen van een vrachtauto met een toegestane maximum massa die specifiek is voor rijbewijs C of C1. Het behalen van je vrachtwagen rijbewijs hangt af van succesvolle afronding van elke vereiste module en het verkrijgen van een verklaring van rijvaardigheid.

Theorie examens

Om je Rijbewijs C voor het besturen van zwaardere vrachtwagens te behalen, moet je eerst slagen voor het theorie examen. Dit examen is een belangrijk onderdeel van je rijopleiding en test je kennis over voertuigbeheersing, verkeersdeelname en vakbekwaamheid, essentieel voor elke beroepschauffeur. De theorieopleiding bereidt je voor op drie theorie examens: RV1 (verkeer en techniek), V2C (administratie), en V3C (casestudies), ook bekend als de module vakbekwaamheid of code 95.

Medische Keuring

Voordat je kunt deelnemen aan het praktijkexamen, is een medische keuring verplicht. Je moet een gezondheidsverklaring, eerder bekend als een ‘eigen verklaring’, invullen en laten keuren door een gecertificeerde arbodienst of bedrijfsarts. Deze verklaring wordt naar de RDW verstuurd, die je geschiktheid om een vrachtauto te besturen beoordeelt. Deze keuring is nodig om te verzekeren dat je fysiek en mentaal in staat bent om veilig met een vrachtauto van meer dan 3.500 kg rijklaar gewicht om te gaan.

Praktijkexamen

Het praktijkexamen voor je vrachtwagenrijbewijs C bestaat uit meerdere onderdelen: een toets besloten terrein (ook bekend als de praktische toets), waarin je voertuigbeheersing en manoeuvreren op een afgesloten terrein demonstreert, en het praktijkexamen vrachtauto C op de openbare weg. Tijdens het praktijkexamen wordt er gelet op hoe goed je het voertuig bestuurt, hoe je aan de verkeersregels en toegestane maximum massa houdt, en hoe je interacteert met ander verkeer. Het behalen van je praktijkexamens onder begeleiding van een ervaren instructeur is essentieel voor het succesvol verkrijgen van je vrachtwagenrijbewijs.

Lesmogelijkheden

Ontdek de lesmogelijkheden voor het groot rijbewijs bij ons: van de praktijk van vrachtauto besturen tot de verklaring kun jij slag gaan. Je rijbewijs mag één jaar geldig zijn.

Rijbewijs C met Code 95

Om professioneel vrachtwagenchauffeur te worden, biedt Verkeersschool Tilburg de opleiding voor het rijbewijs C met Code 95. Dit omvat zowel de theorie- als praktijklessen die noodzakelijk zijn om een vrachtauto veilig te kunnen besturen. De opleiding bereidt je voor op het praktijkexamen C, waarbij je vaardigheden in voertuigbeheersing en rijvaardigheid op de proef worden gesteld. Het rijbewijs C met code 95 is verplicht voor iedereen die beroepsmatig zware voertuigen wil besturen en vereist dat je reeds in het bezit bent van een geldig rijbewijs B. Deze kwalificatie is vijf jaar geldig en moet daarna via nascholing worden verlengd.

Rijbewijs C zonder Code 95

Voor diegenen die het C rijbewijs wensen zonder de noodzaak voor beroepsmatig gebruik, biedt Verkeersschool Tilburg de mogelijkheid om een vrachtauto rijbewijs C zonder Code 95 te halen. Dit is geschikt voor particulieren die bijvoorbeeld een camper willen besturen of die voor privédoeleinden een zwaarder voertuig moeten kunnen besturen. Dit traject omvat een vereenvoudigd programma van praktijklessen en een praktijkexamen, waarbij de focus ligt op de fundamentele aspecten van het besturen van een groot motorvoertuig.

C rijbewijs kosten

De kosten voor het behalen van een C rijbewijs variëren afhankelijk van of je kiest voor de toevoeging van Code 95:

  • Rijbewijs C met Code 95: Dit complete pakket kost €4.087,- exclusief BTW en omvat cursussen over rijvaardigheid, rijklaar controle, en de verklaring van rijvaardigheid, evenals praktijklessen en toetsen. Dit pakket is gericht op degenen die professioneel als vrachtwagenchauffeur aan de slag gaan.
  • Rijbewijs C zonder Code 95: Dit pakket wordt aangeboden voor €3.110,- exclusief BTW. Het bevat essentiële onderdelen zoals basisrijvaardigheid en het praktijkexamen, maar zonder de extra belasting van de beroepsvakbekwaamheid (Code 95).

Beide trajecten vereisen dat de kandidaat in het bezit is van een geldig rijbewijs B en slagen voor een medische keuring door een arbo arts, zoals voorgeschreven door de wet. De geldigheid en het type opleiding dat je kiest zal afhangen van je specifieke behoeften en of je het rijbewijs voor beroeps- of privédoeleinden wilt gebruiken. Elk traject bereidt je voor op het praktijkgedeelte van het rijexamen, waarbij je de noodzakelijke rijvaardigheid voor het besturen van soorten vrachtwagenrijbewijzen aanleert.

Veelgestelde vragen over een vrachtwagen rijbewijs

Deze FAQ biedt een basisoverzicht van wat kandidaten moeten weten over het behalen en behouden van een Rijbewijs C, de opleiding die nodig is, en de verplichtingen die daaraan verbonden zijn.

Wat houdt Rijbewijs C in?

Rijbewijs C is het rijbewijs voor het besturen van vrachtwagens of vrachtauto’s met een toegestane maximum massa van meer dan 3.500 kg. Wie een vrachtwagenrijbewijs C wil behalen, moet zowel theorie- als praktijkexamens afleggen, inclusief een toets besloten terrein en een praktische toets voor het beheersen van specifieke vaardigheden die nodig zijn voor het veilig besturen van een groot voertuig.

Wat is het verschil tussen Rijbewijs C en Rijbewijs C1?

Rijbewijs C1 is bedoeld voor het besturen van lichtere vrachtwagens, met een toegestane maximum massa tussen 3.500 kg en 7.500 kg. Het is ideaal voor bestuurders die kleinere vrachtwagens nodig hebben, terwijl Rijbewijs C geen bovengrens heeft voor de massa, wat het geschikt maakt voor het besturen van alle soorten vrachtwagens.

Welke examens moet ik afleggen voor Rijbewijs C?

Voor het behalen van je vrachtwagenrijbewijs C moet je slagen voor meerdere theorie examens die vakbekwaamheid (Code 95), verkeersdeelname en technische kennis over het voertuig omvatten. Naast theorie examens omvat de opleiding ook een praktijkexamen op de openbare weg en toetsen op een besloten terrein om de voertuigbeheersing te toetsen.

Hoe lang is het Rijbewijs C geldig?

Eenmaal behaald, is het vrachtwagenrijbewijs C vijf jaar geldig. Binnen deze periode moet je een nascholing volgen voor Code 95, tenzij je vrijgesteld bent voor bepaalde professionele doeleinden.

Wat zijn de medische vereisten voor het Rijbewijs C?

Om voor Rijbewijs C in aanmerking te komen, moet je een medisch lichamelijke keuring ondergaan. Waarbij een eigen verklaring en een gezondheidsverklaring worden beoordeeld door een erkende Arbo arts. Deze verklaringen zijn nodig om je fysieke en mentale geschiktheid voor het besturen van zware voertuigen te bevestigen.

Kan ik met Rijbewijs B Rijbewijs C halen?

Ja, je moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B om te beginnen met de opleiding. Het rijbewijs B toont aan dat je de basisvaardigheden van het autorijden beheerst, wat een voorwaarde is om met de zwaardere en complexere vrachtwagenrijlessen te starten.

Welke lessen zijn betrokken bij de opleiding voor Rijbewijs C?

De opleiding voor Rijbewijs C omvat theorielessen, die essentieel zijn voor het passeren van de theorie examens, en praktijklessen, waar je leert om een vrachtauto te besturen onder verschillende omstandigheden. Je deelname aan deze lessen bereidt je voor op het praktijkexamen en de verschillende modules van de toetsen die je vaardigheden en kennis als vrachtwagenchauffeur beoordelen.