Welke voertuigen mag ik besturen met een rijbewijs B?


Om in een auto te rijden, moet je een autorijbewijs halen. Maar is het rijbewijs voor de auto, rijbewijs B, wel alléén voor de auto bedoeld? Kortom: wat kun je daar nu eigenlijk allemaal mee? We geven je in dit artikel wat meer informatie.

Rijbewijs afhankelijk van gewicht auto

Met een rijbewijs B mag je een auto besturen van maximaal 3500 kg. Vanaf de minimale leeftijd van 18 jaar mag je zelfstandig de weg op. Is het voertuig zwaarder? Dan heb je een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.

De overheid heeft een handige PDF samengesteld waarin alle regels staan met betrekking tot de voertuigen die je mag besturen met een B rijbewijs.

Mag ik een scooter rijden met mijn rijbewijs B?

Met een rijbewijs B mag je een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snoerfiets of brommobiel rijden. Wanneer je het autorijbewijs B hebt behaald, krijg je automatisch het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) bijgeschreven op je rijbewijs. Je hebt geen bromfietsrijbewijs nodig voor het besturen van een bijzondere bromfiets, zoals de Segway, Stint en Trikke.

Mag ik een bestelauto rijden met mijn autorijbewijs B?

Je mag met je rijbewijs B een bestelauto rijden. Met een rijbewijs B mag je auto’s en busjes besturen met een totaalgewicht van maximaal 3500 kilogram en met maximaal 8 zitplaatsen (exclusief de bestuurder). Pas als een bus méér dan 8 zitplaatsen heeft (de bestuurder niet meegeteld), heb je een busrijbewijs nodig.

Mag ik een aanhanger rijden met mijn autorijbewijs B?

Je mag een aanhanger rijden met je rijbewijs B. Dit mag alleen als het gewicht van de aanhanger of oplegger minder is dan 750 kilo en het gewicht van de auto en de aanhanger samen niet meer is dan 3.500 kilo.

Handig voor als je op een rommelmarkt gaat staan, gaat verhuizen of gewoon met heel veel spullen op vakantie wilt. Is de massa zwaarder? Dan heb je in sommige gevallen een rijbewijs BE of B+ code 96 nodig.

Gewicht auto achterhalen

Als je je kenteken invoert op de website van de RDW, dan zie je welk gewicht je auto mag trekken, en wat het lege gewicht en het laadvermogen van je auto is.

Kortom: Mag ik in een bestelbusje rijden met mijn B rijbewijs?

Je mag dus een bestelauto rijden met een rijbewijs B en voor grotere aanhangwagens heb je een uitbreiding nodig of rijbewijs BE. Ook voor groter vervoer zoals een vrachtwagen, geldt een apart rijbewijs.

Rijbewijs in een keer halen bij Verkeersschool Tilburg

Bij Verkeersschool Tilburg helpen we je om op de juiste manier je autorijbewijs te halen. Met onze professionele instructeurs, uitstekende faciliteiten en de juiste begeleiding ben je in staat om in één keer je rijbewijs te halen.

Ook voor je motorrijbewijs, aanhanger rijbewijs en bromfietsrijbewijs ben je bij ons aan het juiste adres. Daarnaast bieden we ook beroepschauffeursopleidingen aan. Je kunt via deze pakketten bijvoorbeeld je vrachtwagenrijbewijs of je taxirijbewijs halen. Bekijk onze mogelijkheden en tarieven op onze website over deze rijlessen.