Veelgestelde vragen over een autorijbewijs


Hier worden alle veelgestelde vragen weergegeven die je kunt vinden over een autorijbewijs. Heb je nog meer vragen over je rijbewijs? Aarzel niet om ze te stellen. Je kunt ons hierover bellen.

Hoeveel rijlessen moet ik volgen om mijn autorijbewijs B te halen?

Er is geen standaard antwoord op deze vraag. Het is geheel persoonlijk hoeveel rijlessen jij nodig hebt om te slagen voor je autorijbewijs B. Jij neemt zoveel rijlessen als jij nodig hebt om te kunnen slagen.

Om je vooraf een beeld te geven, rij je een intakeronde, waarmee een van onze instructeurs inschat waar je ongeveer staat. Uiteraard kan het aantal lessen tijdens je opleiding bij Verkeersschool Tilburg worden bijgesteld.

Meer of juist minder lessen nodig? Dan wordt dit door Verkeersschool Tilburg voor je verrekend. Zie de pagina, om zo een indicatie te krijgen van het aantal verschillende pakketten en de bijbehorende prijzen die we aanbieden.

Kan ik snel met rijlessen beginnen?

​De meeste leerlingen kunnen binnen een week na aanmelding beginnen met hun autorijlessen. Dit ligt natuurlijk wel aan jouw beschikbaarheid en aan de beschikbaarheid van onze rijinstructeurs.

Samen met jouw instructeur maak je zo snel mogelijk een afspraak en kun je aan de slag.

Heb ik een vaste instructeur en lesauto?

Verkeersschool Tilburg zorgt voor een vaste instructeur en lesauto. Dit betekent dat je altijd dezelfde instructeur hebt. Hij is dus elke keer bij je en leert jouw rijgedrag heel goed kennen.

Na een aantal lessen kan de instructeur precies inschatten wat jouw sterke en iets zwakkere punten zijn. Door jouw rijgedrag te analyseren, kan je begeleider je perfect voorbereiden op het autorijexamen van rijbewijs B.

Wanneer jouw instructeur ziek is, zorgen wij voor een vervanger zodat jouw rijlessen altijd doorgaan. Ook rij je altijd in dezelfde auto, óók tijdens je rijexamen.

Hoe ziet een rijles er bij Verkeersschool Tilburg?

Elke les werken jij en jouw vaste instructeur de 60 volle minuten aan de technieken van het autorijden. Aan de hand van de verschillende lespakketten kun je geheel op eigen tempo autorijlessen volgen en op rijexamen gaan wanneer jij daar klaar voor bent.

De rijinstructeurs zorgen ervoor dat je erg goed leert autorijden en alle verkeerssituaties perfect kunt inschatten. Dit gebeurt met variatie: je komt op verschillende plaatsen en oefent in elke les weer verschillende aspecten van het autorijden.

In jouw regio weten zij alle belangrijke en complexe knooppunten te vinden. Denk aan snelwegen, knooppunten, grote rotondes en wegen waarop de hellingproef moet worden toegepast.

Jij krijgt tijdens de lessen het rijden op al deze locaties onder de knie. Soms zal de instructeur je nog een extra stukje theorie bijbrengen. De instructeurs zullen je zo goed voorbereiden op het examen. Zo heb je in no-time je autorijbewijs B op zak!

Mag ik een scooter besturen met mijn B rijbewijs?

Met een rijbewijs B op zak, mag je op een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snoerfiets of brommobiel rijden. Je hoeft dan dus geen aparte cursussen meer te volgen of een rijexamen te doen.

Wanneer je het autorijbewijs B hebt behaald, krijg je automatisch het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) bijgeschreven op je rijbewijs. Je hebt dus een scooter rijbewijs met autorijbewijs.

Mag ik een bestelauto rijden met mijn autorijbewijs B?

Je mag met je rijbewijs B een bestelauto rijden. Met een rijbewijs B mag je auto’s en busjes besturen met een totaalgewicht van maximaal 3500 kilogram en met maximaal 8 zitplaatsen (exclusief de bestuurder). Pas als een bus méér dan 8 zitplaatsen heeft (de bestuurder niet meegeteld), heb je een busrijbewijs nodig.

Rijbewijs afhankelijk van gewicht auto

Met een rijbewijs B mag je een auto besturen van maximaal 3500 kg. Vanaf de minimale leeftijd van 18 jaar mag je zelfstandig de weg op. Is het voertuig zwaarder? Dan heb je een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.

De overheid heeft een handige PDF samengesteld waarin alle regels staan met betrekking tot de voertuigen die je mag besturen met een B rijbewijs.

Mag ik een aanhanger rijden met mijn autorijbewijs B?

Je mag een aanhanger rijden met je rijbewijs B. Dit mag alleen als het gewicht van de aanhanger of oplegger minder is dan 750 kilo en het gewicht van de auto en de aanhanger samen niet meer is dan 3.500 kilo.

Handig voor als je op een rommelmarkt gaat staan, gaat verhuizen of gewoon met heel veel spullen op vakantie wilt. Is de massa zwaarder? Dan heb je in sommige gevallen een rijbewijs BE of B+ code 96 nodig.

Gewicht auto achterhalen

Als je je kenteken invoert op de website van de RDW, dan zie je welk gewicht je auto mag trekken, en wat het lege gewicht en het laadvermogen van je auto is.

Mag ik met een 2toDrive rijbewijs ook op een brommer of scooter rijden?

Met 2toDrive (Begeleid Rijden) kun je met je 17e je autorijbewijs (rijbewijs B) behalen en mag je autorijden met een begeleider tot je 18de én zelfstandig op een scooter of brommer. Als je op je 17e een scooter bestuurd, dan hoeft er dus geen begeleider (achterop) mee.

Je hebt geen bromfietsrijbewijs nodig voor het besturen van een bijzondere bromfiets, zoals de Segway, Stint en Trikke.

Wat zijn de kosten van een rijbewijs B?

De kosten voor het halen van je autorijbewijs zijn voor iedereen verschillend. Leerlingen die het autorijden sneller oppakken, zijn logischerwijs minder geld kwijt voor het halen van hun rijbewijs.

Het is daarom geheel persoonlijk hoeveel rijlessen jij nodig hebt om te slagen voor je autorijbewijs B. Jij neemt zoveel lessen als jij nodig hebt om te kunnen slagen.

We kunnen wel een inschatting maken hoeveel rijlessen je ongeveer nodig hebt. Als je wilt weten hoeveel een rijbewijs je ongeveer gaat kosten, raden we je aan om een introductieles aan te vragen.

Geheel risicoloos en zonder verdere verplichtingen.

Hoeveel kost een autorijles?

​De kosten van autorijlessen voor een rijbewijs B bij Verkeerschool Tilburg zijn afhankelijk van de verschillende pakketten die we aanbieden. Daarnaast vindt je hieronder alle prijzen die we hanteren bij het halen van je rijbewijs.

Theorie

 
Losse theorieles  € 12,50
4-weekse theorie-opleiding 4 theorielessen + leerboek + theorie-examen  € 135,00
8-weekse theorie-opleiding 8 theorielessen + leerboek + theorie-examen  € 175,00
   
Theorie-examen  € 60,00
   
Theorieboek  € 27,50
Theorie Internetkaart  € 27,50
   
   

Lesmogelijkheden autorijbewijs halen

 
Praktijkexamen € 332,-
Faalangstexamen € 434,-
BNOR examen € 460,- 
BNOR Faalangst examen € 460,-
Tussentijdse Toets (ook mogelijk bij EVB-opleiding) € 237,-
Losse praktijkles (schakelauto) van 60 min. € 62,50

Kick-off pakket (schakelauto)

14 lessen (à 60 min) + praktijkexamen (kan in 2 termijnen)

€ 1.193,-
Vervolgpakket (schakelauto) 10 lessen (à 60 min) € 615,-
Adviesles (60 minuten) € 62,50
 Proefles Auto € 45,-

EVB compact opleiding* (allemaal lessen van 60 minuten)

 
Pakket A: 20 uren incl. examenbegeleiding, praktijkexamen en éénmalige examengarantie  € 1.773,-
Pakket B: 25 uren incl. examenbegeleiding, praktijkexamen en éénmalige examengarantie  € 2.082,-
Pakket C: 33 uren incl. examenbegeleiding, praktijkexamen en éénmalige examengarantie  € 2.576,-
Pakket D: 38 uren incl. examenbegeleiding, praktijkexamen en éénmalige examengarantie  € 2.889,-
Pakket E: 42 uren incl. examenbegeleiding, praktijkexamen en éénmalige examengarantie  € 3.139,-
Pakket F: 45 uren incl. examenbegeleiding, praktijkexamen en éénmalige examengarantie  € 3.349,-
   

RIS-opleiding* (allemaal lessen van 60 minuten)

 
Pakket A: 33 uren, 2 toetsen incl. TTT, praktijkexamen en éénmalige examengarantie  € 2.849,-
Pakket B: 38 uren, 2 toetsen incl. TTT, praktijkexamen en éénmalige examengarantie  € 3.142,-
Pakket C: 45 uren, 2 toetsen incl. TTT, praktijkexamen en éénmalige examengarantie  € 3.557,-