Tips voor het rijexamen


tips voor het rijexamen

Wat houdt het rijexamen in?

Een praktijkexamen voor je autorijbewijs duurt 55 minuten. Nadat je kennis hebt gemaakt met je examinator, controleert hij je gegevens op je identiteitskaart en of je geslaagd bent voor je theorie examen.

Vervolgens doe je op het parkeerterrein een oogtest. Je moet het kentekenen van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 30 meter.

Soms checkt een examinator hierna je wat vragen of de auto. Bijvoorbeeld hoe de ruitenwissers aangaan en wat de lampjes op het dashboard betekenen. Hierna begint jouw rit.

Een deel hiervan (ongeveer een kwartier) rij je naar een bepaalde plaats. Hiermee wordt getest of je zelfstandig en verantwoord kunt rijden.

Ook kijkt hij of zij of je goed omgaat met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op je kijkgedrag, het verlenen van voorrang, het in- en uitvoegen op kruispunten en rotondes en op bijzondere verrichtingen.

Je moet hierin bewijzen dat je goed genoeg kunt rijden voor een rijbewijs. Het is niet erg als je een klein foutje maakt: het gaat om het totaalplaatje. Hierna krijgt je direct te horen of je geslaagd bent of niet.​

Wat zijn handige tips die je helpen bij het rijexamen?

  • Zorg dat je goed bent uitgerust en voorbereid voor het examen. Het goed begin is immers het halve werk.
  • Neem voldoende rijlessen, zodat je met voldoende zelfvertrouwen kunt toeleven naar het examen. Probeer voorafgaand aan het examen te ontspannen.
  • Wees niet bang om een foutje te maken. Streef er niet naar om een perfecte rit te rijden. Iedereen kan een foutje maken en dat is ook helemaal niet erg.
  • Neem jezelf voor om te rijden zoals je dat gewend bent tijdens de lessen. Als je niveau tijdens het lessen hoog genoeg is, dan moet dat voor een examen ook gelden.
  • Blijf niet in je fouten hangen. Maak je een foutje tijdens het examen? Niet getreurd maar laat hierna zien dat je het in je hebt om goed genoeg te rijden. Laat zien dat je jezelf kunt corrigeren.
  • Denk aan de veiligheid. Dat is het belangrijkste op de weg.
  • Kijk niet te nonchalant of overdreven in binnen- en buitenspiegels. Maar wees jezelf.
  • Trek makkelijke schoenen aan, zodat je voldoende grip hebt op de pedalen.