
De tussentijdse toets is een rijtest gedurende je lesperiode die verloopt als een echt examen. Zo ben je nog beter voorbereid voor het halen van je rijbewijs.
Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het officiële rijexamen; het kan je helpen om eventuele nervositeit weg te nemen en te werken aan je zelfvertrouwen.
Een examinator van het CBR beoordeelt je rijvaardigheid. Hierna weet je precies hoe een echt rijexamen er aan toe gaat en je weet waar je aan moet werken om het echte examen te halen.
Inhoudsopgave
Waarom zou ik een tussentijdse toets afnemen?
Ervaring heeft ons geleerd dat een tussentijdse toets absoluut je slagingskans op rijbewijs B bevordert.
Met een tussentijdse toets weet je precies waar je aan toe bent en welke punten voor je rijbewijs B nog extra aandacht nodig hebben voordat je op rijexamen gaat.
Een tussentijdse toets is door ons dan ook sterk aan te raden om jouw kans van slagen te vergroten en ervoor te zorgen dat jij jouw rijbewijs B (sneller) in handen krijgt.
Deelname aan een tussentijdse toets is niet verplicht. Als leerling kun je zelf bepalen of je wel of niet gebruikt wilt maken van deze perfecte kans om te meten waar je staat. Maar nogmaals: deelname raden we sterk aan.
Als je als leerling bijzondere manoeuvres in de tussentijdse toets voor de auto goed uitvoert, krijg je vrijstelling voor dit onderdeel tijdens het eerstvolgend examen. Als je dit onderdeel hebt behaald, ga je alvast met een fijn gevoel je echte examen in.
Wat moet je doen bij een tussentijdse toets?
De tussentijdse toets lijkt heel erg veel op een ‘echt’ praktijkexamen. De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden.
De examinator let op allerlei dingen, zoals: de beheersing van de auto, of je goed voorrang verleent, kijkgedrag, inhalen, in-en uitvoegen op kruispunten en rotondes en bijzondere verrichtingen. Na afloop krijg je een advies van de examinator. De tussentijdse toets duurt 55 minuten (inclusief rit van 35 minuten).
Welke bijzondere verrichtingen worden er afgenomen bij een tussentijdse toets?
Je kunt vrijstellingen verdienen voor de bijzondere verrichtingen. Dit betekent dat de examinator je hierop niet meer toetst tijdens je praktijkexamen. Je verdient de vrijstelling alleen voor het eerstvolgende praktijkexamen.
Slaag je niet, dan moet je bij je herexamen wel weer de bijzondere verrichtingen doen. De bijzondere verrichtingen zijn: de omkeeropdracht, de parkeeropdracht, de stopopdracht en hellingproef (telt niet meer mee, maar kan nog steeds gevraagd worden).
Vanaf welke leeftijd kun je een tussentijdse toets doen?
Je mag een tussentijdse toets doen als je 16,5 jaar bent. Wij adviseren je om de toets af te leggen als je ongeveer tweederde tot driekwart van de rijopleiding achter de rug hebt. Slaag je vóór je 18e al met het gehele examen? Dan mag je tot je 18e rijden als er een coach naast je zit.
Hoe kun je je voorbereiden op een tussentijdse toets?
Tijdens de lessen bij Verkeersschool Tilburg word je klaargestoomd voor je officiële rijexamen. De tussentijdse toets lijkt hier erg veel op, dus het is logisch dat je door onze lessen goed voorbereid je TTT ingaat.
Hoe lang is een tussentijdse toets geldig?
De tussentijdse toets is geldig tot en met je eerste praktijkexamen. Heb je vrijstelling verdiend in je tussentijdse toets voor op je praktijkexamen? Dan geldt dit alleen voor je eerstvolgende praktijkexamen.
Hoe vraag je een tussentijdse toets aan?
Verkeersschool Tilburg kan voor jou een tussentijdse toets aanvragen. Na overleg met je rijinstructeur, regelen wij dat er een datum komt voor jouw tussentijdse toets.